Hyvän ulko-oven lukituksen edellytykset

  • Käyttölukon telki takalukkiutuu 
  • Kun asunnossa oleskellaan, oven voi avata sisäpuolelta ilman avainta 
  • Kun asunto on tyhjä, ovea ei voi avata kummaltakaan puolelta ilman avainta

Viranomaismääräysten sekä Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton suositusten mukaan asuinhuoneiston ulko-oven lukko on saatava sisäpuolelta auki aina ilman avainta kun huoneistossa oleskellaan. Käyttölukossa on siis oltava vääntönuppi tai sen on auettava painikkeesta. Varmuuslukkoa ei saa lukita silloin kun asunnossa ollaan.

Kun asunnossa ei oleskella, ovet on voitava lukita siten, että niitä ei saa auki kummaltakaan puolelta ilman avainta. Käyttölukon on siis oltava takalukkiutuva ja lisäksi ovessa tulee olla varmuuslukko.

Käyttölukko

Ulko-oven lukitus kannattaa uusia, mikäli käyttölukossa ei ole takalukitustoimintoa. Takalukitustoimintoa ei ole ennen vuotta 1975 asennetuissa lukoissa. Jos ulko-oven lukko on vioittunut tai hyvin kulunut, se kannattaa uusia. Lukko pysyy kauemmin käyttökelpoisena, kun huollat sitä säännöllisesti. Lukkojen huolto-ohje.

Ulko-oven käyttölukoksi kannattaa valita ABLOY ME115 -lukko, joka tekee ovesta helpon ja kevyen avata. Ovi avataan aina painikkeesta, joten avainta on kevyt kääntää lukossa, koska oven tiivistevoimaa ei tarvitse voittaa avainta vääntämällä vaan painiketta painamalla.